YABANCI DERNEKLER, TEMSİLCİLİK VE ŞUBELERDE MAL TESLİMLERİNDE AYNI YARDIM TESLİM BELGESİ KULLANMAK ZORUNDADIR.

ileAdmin

YABANCI DERNEKLER, TEMSİLCİLİK VE ŞUBELERDE MAL TESLİMLERİNDE AYNI YARDIM TESLİM BELGESİ KULLANMAK ZORUNDADIR.

 

YABANCI DERNEKLER, TEMSİLCİLİK VE ŞUBELERDE MAL TESLİMLERİNDE AYNI YARDIM TESLİM BELGESİ KULLANMAK ZORUNDADIR.

Suriye de yaşanan iç savaştan dolayı yogun olarak Gaziantep Hatay Şanlıurfa Ve Mardin illerinde dernekler kanunun 5. Maddesin 2. Fıkrasında Madde 5:Yabancı dernekler, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izniyle Türkiye’de faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir, temsilcilik veya şube açabilir, dernek veya üst kuruluş kurabilir veya kurulmuş dernek veya üst kuruluşlara katılabilirler yararlanarak yurt dışı merkezli dernekler temsilcilikler, şubeler ve dogrudan faaliyette bulunma izinleri bulunmaktadır.

 

Kamp dışında kendi imkanları ile yaşayan Suriyelilere yabancı kuruluşlar ayni yardım yapmaktadırlar. Bu yardımlar örnegin battaniye, tüp, çocuk maması, kanser hastalarına medikal malzemeler vb  ayni yardımlardır.

Yabancı dernekler her ne kadar isminde yabanci kelimesi geçsede türkiye de çalıştıkları için Türk dernekler Kanununa göre çalışmak zorundadır.

Yabancı dernekler temsilcilikler de suriyeli mültecilere yardım yaparken AYTB kullanmak zorundadırlar. Satın aldkları yardım malzemesini envanterlerinden düşmeleri için bu belgeyi kullanmak zorundadır.

AYTB Dernekler müdürlüğü ile anlaşmalı matbaalar tarafından bastırılır. Bunun için karar almanız gerekececektir.

Örnegin: Yönetim kurulu olarak xx.xx.20xx tarihinde yaptıgımız toplantıda dernek olarak “Aynı Yardım Teslim Belgesi”ni xyz matbaasına bastırılmasını karar verilmiştir.” Diye karar alıyorsunuz, bir matbaa ile görüşüp kararın bir fotokopisini onları verip bu belgeyi bastırıyorsunuz. Daha sonrasında ise matbaa sizin yerinize tüm bu işlemleri yapıyor.

AYTB’yi bastırdıktan sonra mal teslimlerinde bu belgeyi kullanıyorsunuz. Bu belgeler genelde 3 nusha oluyor. Belgenin ilk kısmını orijinal imzalı olanı yardımı yaptıgınız kişiye veriyorsunuz. İkinci nüshasını kendi dosyanızda tutun. İkinci nüshasının altına verdiginiz yardımın faturasının fotokopisini ekleyin ki olulabilecek denetimlerde neyi nasıl hangi fatura ile verdiginiz beli olsun. Üçüncü nüsha ise koçan da kalacaktır.

Oluşabilecek denetimlerde envanter sayımlarında hangi malın nereye gittigi bu belgelerle ortaya çıkacaktır.

Dernekler dairesi başkanlıgının resmi sitesinde (https://www.dernekler.gov.tr/ ) bildirim ve ekler linkinin altında EK-14 AYTB vardır. Bunun içerisinde 2 farklı belge karşımıza çıkmaktadır. Bu ilk belge 14/A olan tek kişiye düzenlenir ve birden fazla malzemenin aynı kişiye teslim edilmesi esnasında kullanılır.

14/B ise çoklu AYTB’dir. Buda aynı ürünü birden fazla kişiye verdigin zaman kullanılır. Mesela 100 tane battaniye dagitiyorsun. AYTB’yi doldurup malı teslim alanlara doldurtabilirsin.

Hüseyin BALİ

Mali Müşavir

hsynbl@gmail.com

 

Yazar hakkında

Admin administrator

Bir cevap yazın